Curiositats de Filipines

Durant el transcurs del meu curt viatge per Filipines, només 3 setmanes, he tingut la sort d’anar trobant-me gent meravellosa amb la que he compartit experiències, xerrades, moments curiosos i, en definitiva, m’ha permés apropar-me una mica al poble i la cultura filipina. Així doncs, he anat confeccionant un llistat amb algunes de les coses que a mi m’han resultat curioses. 🙂

El país:

 • El país és un conjunt de més de 7000 illes, tot i que moltes estan deshabilitades, i es divideix en 3 grans regions:
  • Luzón, on es troba la capital (Manila) i els arrossars d’Ifugao (el patrimoni de la UNESCO del que us vam parlar aquí).
  • Visayas, la part central del país on es concentren els turistes ja que hi ha molt per fer i veure com: Boracay, Bohol, Cebú…
  • Mindanao, que tot i tenir grans atractius turístics, és més coneguda per les constants activitats “bèl·liques” de les guerrilles que lluiten per la independècia de la regió.
 • El sou setmanal promig d’un filipí està al voltant dels 1000 pesos. És a dir, mensualment ve a guanyar el voltant dels 5000PHP (actualment, uns 100€).
 • Tot i que, segons diuen ells, ara són la 2ª economia d’Àsia amb major creixement; cosa que no m’extranyaria, ja que sembla ser que comencen a retornar alguns dels més de 10 milions de filipins expatriats que hi han arreu del món. Gent que ha fet alguns diners i torna a “la mare pàtria” a gaudir del seu fantàstic país i a treure un major rendiment dels seus estalvis.
 • A les escoles privades s’estudia l’anglès, a més del Tagaloc (llengua nacional). Degut a això i al “boom” del turisme és fàcil comunicar-se amb pràcticament tothom. A més, el Tagaloc té al voltat d’unes 3000 paraules similars al castellà. És bastant comú escoltar un: “¿Cómo está amigo?”.
 • Filipines és un destí generalment segur, tret d’alguns districtes de les grans ciutats com Manila i Cebú. En cap cas he sentit inseguretat. El fet d’un alt desplegament policial i servei de protecció de cada petit establiment hi té molt a veure.

La cultura:

 • Els “filipinos”, com es fan dir, són gent alegre que tot el dia canten. El karaoke és una de les seves grans passions.
 • La religió majoritària a gran part del país és el Cristianisme, excepte a la regió de Mindanao on predomina l’Islam.
 • El seu major semblant amb la resta d’Àsia és el consum constant d’arrós, ja que el seu esport preferit és el bàsquet i ells mateixos comparen el seu caràcter amb els dels països de Centreamèrica; tot i ser part d’Àsia i haver estat colònia espanyola i part del territori Americà.

La gastronomia:

 • El seu menjar és semblant al que es pot trobar a bona part d’Espanya: tot tipus de carn amb salses i verduretes estil “potatge”, això si de menor qualitat per al meu gust. No és gaire atractiu, s’ha de dir, però és barat (al voltat d’un euro).
 • Els llocs en els que pots tastar aquest tipus de menjar són les carinderies, petits i/o grans locals en els que pots trobar diferents safates plenes de menjar, ja cuinat, i tu només has de triar i sinó et convenç no passa res, sempre podràs triar entre una gran varietat de franquicies de menjar ràpid.
 • El “pansit” és el plat típic de noodles (fideus) a Filipines i està bastant bo, s’ha de dir, a comparació d’altres plats típics bastant repetitius i empalagosos (pel meu gust, clar!).
 • Pel carrer de qualsevol ciutat podreu veure el típic tricicle adaptat per a servir de gelateria mòvil. L’odiosa música que l’acompanya passa desapercebuda entre les entre les carreres dels nens per a fer-se’n amb un. Un gran moment per als més petit, sens dubte!

El turisme:

 • Filipines esta considerada una de les meques mundials del submarinisme, la seva ubicació dins del Triangle d’Or del buceig (juntament amb Borneo/Malàsia i Indonèsia) i la possibilitat de bucejar entre vaixells de càrrega japonesos de la 2na Guerra Mundial el converteixen amb el destí ideal.
 • Illes com Panglao o Boracay estan experimentant un rapidíssim creixement del turisme, fet que aprofiten empresaris de tot el món per construir a tort i a dret; malmetent així, el increïble i verge territori filipí i modificant el caràcter tan agradable d’aquest poble a mans d’un turisme desmesurat que aporta diner ràpid i fàcil.
 • L’escasetat d’allotjaments compartits com guesthouses, hotels… converteixen Filipines en un destí car per al viatger solitari, ja que en moltes ocasions haurà de pagar per dormir en una habtació doble. Al contrari del que succeeix a bona part del Sud-Est asiàtic.
 • Una altre cosa que m’ha sobtat és la obligació de pagar tot tipus de taxes cada cop que s’entra o surt d’un aeroport/port/illa… Però com nosaltres som una mica pillos sempre podem estalviar-nos-en alguna 😉

Altres:

 • Si esteu pensant en tallar-vos el cabell aquí és un bon lloc, per poc més de 0,7€ (els homes) i com a màxim 4€ (les dones) ja ho tindreu tot fet i, a més, amb navalla! Ho recomano, ja que jo no he sortit degollat! 😛

Per concloure, m’agradaria explicar-vos la història que va viure de primera mà un expatriat espanyol en les passades eleccions nacionals. Es veu que aquí la corrupció política és de les més altes del món, tal es així que gran part de les taxes turístiques arreu del país són utilitzades com a fons per a comprar a la gent. Doncs bé, en les eleccions que aquesta persona va viure hi havia persones als col·legis electorals repartint butlletes amb 2000PHP grapats. Fàcil, no? Simplement introduint la butlleta “correcta”, guanyes el mateix que mig mes treballant. Com podeu imaginar això permet al partit polític electe fer el que més li convé i quan millor li sembla.

Esperem que us hagin semblat útils i interessants! Podeu aportar-nos les vostres 🙂

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s